Skrandžio skausmas ir virškinimo sutrikimai yra vieni dažniausiai pasitaikančių negalavimų. Daugelis esame susidūrę su deginančiu rėmens jausmu po sunkaus patiekalo, pilvo pūtimu, ar kitais nemaloniais pilvo srities pojūčiais. Skrandžio skausmai, suprastėjęs virškinimas ir kiti nemalonūs pojūčiai sutrikdo pagrindinius organo procesus, atsakingus už jūsų sveikatą ir gerą savijautą. Kartais skrandžio skausmas signalizuoja ir apie gilesnes bei ilgalaikes problemas.
Svarbu suprasti skausmo kilmę bei priežastį
Dažnas žmogus, pajutęs skrandžio skausmą, skuba numalšinti nemalonius pojūčius vaistais. „Angliukas“, vaistas nuo pilvo pūtimo ar rūgštingumo, ne visuomet gali padėti įveikti šią problemą. Turime žinoti, kad kiekvienas skausmas turi skirtingą priežastį. Savarankiškas gydymas, net ir be recepto parduodamais medikamentais gali dar labiau pabloginti jūsų situaciją. Jei simptomai trunka ilgiau nei savaitę, nepriklausomai nuo to, ar anksčiau sirgote virškinamojo trakto ligomis, ar ne, reikia kreiptis į gydytoją ir atlikti tyrimus – endoskopiją, bakterijų Helicobacter pylori tyrimą ar kitų organų echoskopiją.
Dažniausios skrandžio skausmo priežastys yra:
- Rėmuo - gastroezofaginis refliuksas;
- Alergija ar jautrumas tam tikriems produktams (soja, laktozė, glitimas);
- Vidurių užkietėjimas;
- Pilvo pūtimas;
- Skrandžio gripas;
- Opaligė;
- Skrandžio uždegimas.
Sveikatai pavojingas skrandžio uždegimas
Nors daugelį skrandžio veiklos sutrikimų galima numalšinti paprastais preparatais namų sąlygomis, žinoma, pasitarus su gydytoju ar vaistininku. Tačiau kartais skausmas signalizuoja apie rimtesnes problemas.
Skrandžio uždegimas - gastritas, tai liga, pasireiškianti lėtiniu arba ūminiu gleivinės uždegimu. Dažniausiai gastritas išsivysto dėl netinkamos mitybos, dažno alkoholio vartojimo, mažo ląstelienos kiekio mityboje, streso, apsinuodijimo maistu, ilgalaikio vaistų vartojimo, kilus komplikacijoms po skrandžio operacijos.
Lėtinis gastritas gali būti painiojamas su kitais sutrikimais kaip gastroezofaginis refliuksas ar jautrumas tam tikriems maisto produktams.
Pagrindiniai skrandžio uždegimo simptomai:
- Pykinimas;
- Vėmimas;
- Maudžiantis rėmuo;
- Skrandžio skausmas;
- Apetito nebuvimas;
- Iš burnos sklindantis nemalonus kvapas.
Dažniausiai gastritas gydomas vaistais nuo skrandžio skausmo, medikamentais, stabdančiais skrandžio rūgščių išsiskyrimą ir antacidiniais preparatais. Ligą taip pat gali sukelti Helicobacter pylori bakterija, tokiu atveju skiriami antibiotikai bei papildomi vaistai, apsaugantys skrandžio gleivinę. Tinkama mityba ir specialiai pritaikyta gastrito dieta taip pat yra svarbi gydymo dalis.
Kaip sumažinti skrandžio skausmą?
Jei pajutote skrandžio skausmą, tai nebūtinai reiškia, jog jums skrandžio uždegimas. Pasitarkite su vaistininku kuris parekomenduos tinkamiausią preparatą. Taip pat galite išbandyti ramunėlių, imbiero ar pipirmėtės arbatų. Dažniausiai nemalonūs pojūčiai praeina per keletą dienų. Tačiau jei skausmas nepraeina ilgiau nei savaitę, atsiranda kitų simptomų, kaip vėmimas, viduriavimas, pakilusi temperatūra, rėmuo – kreipkitės į gydytoją. Nevartokite vaistų nepasikonsultavus su daktaru ar vaistininku. Nors daugelį vaistų nuo skrandžio skausmo galima įsigyti be recepto, jei preparatas netinkamas, jis gali pabloginti uždegimą.
Ką valgyti, kai skauda skrandį?
Kiekvienas daktaras patvirtins, jog vaistai yra tik dalis gydymo. Mityba ir specialiai gastritui pritaikyta dieta yra kertinė proceso dalis. Ir nors daugelis žmonių mano, jog turint skrandžio problemų valgyti galima tik be druskos išvirtą sultinį ir džiovintą duoną, tai nėra tiesa. Gijimui svarbu užtikrinti tinkamą naudingųjų medžiagų, vitaminų ir mineralų kiekį kūne.
Pirmiausiai svarbu atsižvelgti į produktus, kurių reikėtų atsisakyti (bent iki kol išgis uždegimas):
- Aštraus maisto;
- Riebių ir riebaluose keptų produktų;
- Alkoholio, kavos, gazuotų gėrimų, vaisių sulčių;
- Rūgštaus maisto kaip pomidorai, citrusiniai vaisiai;
Esant skrandžio uždegimui bei skausmui rekomenduojama valgyti:
- Daugiau ląstelienos (pilno grūdo gaminių, virtų ar kitaip apdorotų daržovių, nerūgščių vaisių);
- Neriebių baltymų (vištienos, kalakutienos, jogurto, žuvies patiekalų);
- Daug skysčių (ne valgio metu), vandens, žolelių arbatų;
- Rekomenduojama valgyti mažomis porcijomis, 5-6 kartus per dieną;
- Stenkitės valgyti kasdien panašiu metu.